Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Red Riding Trilogy Review: ''Ο Διάβολος Θριαμβέυει Όταν Οι Καλοί Δεν Κάνουν Τίποτα Για Να Τον Σταματήσουν...''


Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι δουλειά έχει ο ''Amazing Spiderman'' Andrew Garfield με τον επίσης amazing Sean Bean; Οι δυο τους συνεργάστηκαν πριν χρόνια στην σπουδαιότερη δραματική σειρά του Channel 4 : Red Riding In The Year Of Our Lord 1974. Έπειτα ακολούθησαν και άλλες δύο ταινίες με τίτλο: Red Riding In The Year Of Our Lord 1980 και Red Riding In The Year Of Our Lord 1983.

Ξεκίνησε ως σειρά στο Βρετανικό κανάλι, γρήγορα όμως σημείωσε τεράστια επιτυχία γι' αυτόν τον λόγο μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο. Ο τίτλος παραπέμπει σίγουρα στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας αλλά και στην τοποθεσία όπου έγιναν τα εγκλήματα: Στο Γιόρκσάιρ (Yorkshire, a county of England, is divided into three sections or ridings. The action takes place in the West Riding. One of the girls who goes missing is wearing a red anorak or hooded jacket, and one of the attackers bears the nickname, Wolf)

Βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του David Peace και ήταν υποψήφιο σε 13 κατηγορίες για τα βραβεία BAFTA, Broadcasting Press Guild Awards, Royal Television Society και San Diego Film Critics Society Awards. Κατάφερε να κερδίσει μόνο τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων ήταν και εκείνο της καλύτερης ηθοποιού, που δόθηκε δικαιωματικά στην Rebecca Hall. Αξίζει να τονίσουμε ότι η αρχική ιδέα του σεναρίου στηρίχτηκε αληθινά γεγονότα.

Ο Sean Bean παίζει στην πρώτη και στην τρίτη ταινία και αυτές θα αναλύσουμε παρακάτω. Ένας κατά συρροή δολοφόνος εμφανίζεται στο Γιόρκσάιρ και προκαλεί αναστάτωση και τρόμο σε ολόκληρη την περιοχή. Μικρά παιδιά, ηλικίας 10 χρονών αρχίζουν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς και κανένας δεν μπορεί να βρει την λύση. Τις περισσότερες φορές τα θύματα καταλήγουν νεκρά και η αστυνομία τα ανακαλύπτει αρκετό καιρό αργότερα μέσα σε μία λίμνη αίματος. Στο πρώτο μέρος, ένας δημοσιογράφος ο Έντι (Andrew Garfield) θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στην αιματηρή δράση του δολοφόνου. Καθώς όμως ξεκλειδώνει ένα ένα τα στοιχεία θα καταλάβει πως ο συγκεκριμένος δολοφόνος δεν είναι ένας απλός εγκληματίας αλλά ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Ξαφνικά θα βρεθεί παγιδευμένος μέσα στα πλοκάμια της διαφθοράς και του χρηματισμού, εκεί όπου ακόμα και η αστυνομία πολλές φορές κρατάει το στόμα της κλειστό γιατί τα πρόσωπα και οι καταστάσεις δεν της επιτρέπουν να δράσει με διαφορετικό τρόπο. 

Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν και στο τρίτο μέρος της τριλογίας. Αυτή την φορά θα δούμε την συνεργασία του Sean Bean με τον πολύ γνωστό και αγαπημένο Robert Baratheon από το Game Of Thrones ή αλλιώς Mark Addy στον ρόλο του John Piggott. Μετά από 14 χρόνια η δράση του διαβόητου δολοφόνου θα συνεχιστεί ανενόχλητη. Ακόμα ένα μικρό κορίτσι θα εξαφανιστεί. Η διαφθορά στα στρώματα της αστυνομίας και της δημοσιογραφίας βρίσκεται πάντα σε πρώτο πλάνο. Ένας όμως ''χοντρός'' και ''άχρηστος'' (έτσι τον αποκαλούσαν) δικηγόρος μαζί με έναν ''μετανιωμένο'' και ''γεμάτο'' τύψεις ντετέκτιβ θα προσπαθήσουν να βάλουν τέλος στις αποτρόπαιες πράξεις του ψυχοπαθή δολοφόνου ο οποίος έχει μία ιδιαίτερη αγάπη στους κύκνους... Σε κάθε θύμα που σκότωνε τοποθετούσε στην πλάτη του λευκά φτερά για να αφήσει την υπογραφή του. Ακόμα και το σπίτι του είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να παραπέμπει στα όμορφα αυτά πλάσματα. 

Πιστεύω ότι ο συγκεκριμένος ρόλος ήταν ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους για τον Sean Bean. Το απόλυτο κακό κρυμμένο πίσω από όμορφα και φανταχτερά προσωπεία. Κανείς δεν μπορεί να το υποψιαστεί και πόσο μάλλον να το σταματήσει. Επίσης όταν η ιστορία έχει να κάνει με μικρά παιδιά είναι ακόμα πιο τραγική και αποκρουστική. Οι θεατές αποζητούν την λύτρωση και την άμεση τιμωρία του δολοφόνου. Όταν όμως το χρήμα και ο πλούτος έχουν το πάνω χέρι ποιος είναι ικανός να τα βάλει με αυτούς τους παντοδύναμους επιχειρηματίες; Και το χειρότερο: Ποιος είναι εκείνος που θα τολμήσει να πάρει το μέρος εκείνων που θέλουν να λάμψει η αλήθεια, χωρίς να φοβάται ότι θα παίξει την ζωή του κορώνα γράμματα; Σας αφήνουμε να το ανακαλύψετε μόνοι σας... Εάν αγαπάτε της ταινίες μυστηρίου, θρίλερ και εγκλήματος το Red Riding είναι αυτό ακριβώς που αναζητάτε! 

  
Andrew Garfield, 
Sean Bean, David Morrissey 
and Rebecca Hall introduce the trilogy:
Click Here


Review By Evi.